BRUSSEL/BERLIJN/LEIPZIG - Het koeriersbedrijf DHL verplaatst zijn Europees distributiecentrum van Brussel naar het Oost-Duitse Leipzig. Dat heeft topman Zumwinkel van Deutsche Post, de moedermaatschappij van DHL, dinsdagmiddag bekendgemaakt in Berlijn. Naast Leipzig was ook de Noord-Franse luchthaven Vatry kandidaat om de Europese 'hub' te vestigen.

In Leipzig zullen volgens Zumwinkel tussen 2008 en 2012 ruim 3500 nieuwe banen ontstaan. Daar komen nog eens 7000 indirecte nieuwe arbeidsplaatsen bij, in de zwaar door werkloosheid geteisterde deelstaat Saksen.

Nachtvluchten

De verhuizing is het gevolg van de weigering van de diverse Belgische regeringen om meer dan 30.000 nachtvluchten toe te staan op de Brusselse luchthaven Zaventem. DHL vroeg om extra nachtvluchten om de groei van de pakkettenstroom op te kunnen vangen.

Door het besluit van DHL verdwijnen in Brussel tussen de 1400 en 1800 banen voor laaggeschoolden bij het koeriersbedrijf en enkele dochtermaatschappijen. DHL stelt in België in totaal 6600 personen te werk. Brussel blijft wel een klein regionaal verdeelcentrum.

De discussie over DHL leidde in België bijna tot de val van de regering-Verhofstadt, die tijdens de tweede ambtstermijn juist 200.000 nieuwe banen in het vooruitzicht had gesteld.