AMSTERDAM - Busmaatschappij Connexxion heeft dinsdag de eerste bus gepresenteerd die is voorzien van een zogenaamde OV-chipkaartlezer. De 'demobus' is te zien bij het hoofdkantoor van de vervoersmaatschappij in Hilversum. Volgens Herman Opmeer van Connexxion maakt de bus de komende weken een toer door het land langs opdrachtgevers.

Met het nieuwe systeem kunnen reizigers van tram, trein bus en metro betalen door middel van een OV-chipkaart. Deze kaart is elektronisch op te laden. Daarnaast komen er nieuwe poortjes, die zijn uitgerust met een kaartlezer. Die registreert de chipkaart en geeft toegang tot het openbaar vervoer.

Vanaf maart 2005 moeten alle tweehonderd bussen van Connexxion in de regio's Voorne-Putten, Ridderkerk en Rosenburg uitgerust zijn met de kaartlezers. Ook de NS en de Rotterdamse metro zijn begonnen met de bouw van kaartlezers op verschillende stations.

In 2006 moet al het openbaar vervoer in de randstad gebruik maken van de chipkaartlezer. Een jaar later moet het apparaat overal zijn ingevoerd.