UTRECHT - Bij het onderhoudsbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, Nedtrain, staan zo'n zeshonderd banen op het spel. Dat blijkt uit een interne presentatie van de directie van Nedtrain over de toekomst van de onderneming.

De NS-dochter zit in zeer zwaar weer. De concurrentie is moordend. Het aantal defecten aan de treinen neemt daarnaast af, omdat de NS veel nieuw materieel gebruikt. De directie stelt dat het absoluut noodzakelijk is goedkoper te werken.

"Werk is niet meer vanzelfsprekend", stelt de directie. "In deze markt zullen we het moeilijk krijgen om onze huidige omzet te behouden." Nedtrain heeft met de NS afgesproken jaarlijks 2 procent efficiënter te werken. "Door het afnemende werkpakket en doordat we efficiënter gaan werken, hebben we minder medewerkers nodig."

Vacaturestop

De arbeidsplaatsen dreigen de komende vier jaar te verdwijnen. Nedtrain denkt voor een belangrijk deel door natuurlijk verloop en een vacaturestop het aantal banen te kunnen verminderen. Vooral het indirecte personeel (onder meer kantoormedewerkers) loopt gevaar zijn baan te verliezen.

Bovendien waarschuwt de directie dat werknemers mogelijk moeten verhuizen. Het werk kan niet evenredig over alle locaties worden verdeeld. Daardoor zit soms niet "de juiste man/vrouw op de juiste plaats". Directe werknemers die flexibel zijn en goed werk afleveren, kunnen volgens de directie hun werk behouden.

Nog geen concereet besluit

Een woordvoerder van de NS zei dat er nog geen concreet besluit ligt over een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. De presentatie is volgens hem gebaseerd op de huidige gang van zaken en gaat over de periode tot 2009. Volgend jaar kunnen er bijvoorbeeld weer meer mensen nodig zijn bij Nedtrain, aldus de zegsman.

Eerder besloot Nedtrain al de werkplaats in Zwolle te sluiten, waarbij 46 mensen hun baan verliezen. Veel monteurs, schilders en andere medewerkers moeten naar vooral Amsterdam en Hengelo verhuizen.

Grote onrust

FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen over de presentatie van de directie. De vakbond spreekt van grote onrust onder de werknemers. De bond wil met Nedtrain rond de tafel gaan zitten om te praten over de toekomst van het bedrijf.