Grootste daling van Chinese export sinds 2009

De Chinese export is vorig jaar met 7,7 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste afname sinds 2009.

De import is gedaald met 5,5 procent, blijkt uit vrijdag gepubliceerde data.

Het is al het tweede jaar op rij dat de export lager uitvalt. De vooruitzichten voor dit jaar zijn niet positief, vanwege de aanhoudende zwakke mondiale vraag en de angst voor een verslechtering van de handel met de Verenigde Staten.

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder gedreigd hoge importtarieven op Chinese goederen in te stellen.

Ook als de Amerikaanse overheid niet direct maatregelen neemt, zal die dreiging het vertrouwen van exporteurs en investeerders wereldwijd aantasten.

Slachtoffer

"De trend van anti-globalisering wordt steeds duidelijker en China is het grootste slachtoffer van deze tendens", meldt de woordvoerder van de Chinese douane.

"We zullen scherp op het buitenlandse handelsbeleid letten nadat Trump is geïnaugureerd als president." Trump wordt op 20 januari ingezworen.

Economen van de bank ANZ denken dat de houding van Trump jegens China de Chines export langdurig kan schaden.

"Trumps handelsbeleid zal Amerikaanse bedrijven waarschijnlijk motiveren om hun productielocaties uit China weg te halen", stellen de economen. Dat de Chinese overheid productie in China zal blijven promoten, kan dit echter deels compenseren.

Lees meer over:
Tip de redactie