VENLO - Werknemers van DSM Pharma Chemicals in Venlo hebben dinsdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur het werk neergelegd uit protest tegen het verplaatsen van werk naar Oostenrijk. Zo'n 150 DSM-werknemers uit Venlo deden mee aan de actie, waardoor de productie een uur lang vrijwel stil kwam te liggen.

DSM heeft dinsdag bekendgemaakt de onderzoeksafdeling en een proeffabriek in Venlo in de loop van volgend jaar te willen sluiten om de activiteiten over te hevelen naar Oostenrijk. Hierdoor gaan volgens een zegsvrouw van het bedrijf tussen de veertig en 45 van de 230 banen verloren.

Petitie

Volgens de vakbonden wordt door het verdwijnen van de proeffabriek en de onderzoeksafdeling, het voortbestaan van de rest van de DSM-vestiging op het spel gezet. CNV-bestuurder A. van Damme wees erop dat er de afgelopen drie jaar bij diverse reorganisaties al 150 arbeidsplaatsen geschrapt zijn. "Het lijkt erop dat het bedrijf langzaam wordt ontmanteld." De stakers en de bonden boden de directie tijdens de werkonderbreking een petitie aan om hun zorgen over te brengen.

De werknemers en bonden eisten ook in de petitie die directeur E. de Brabander van DSM Pharma Chemicals aanpakte, dat de researchafdeling in Venlo moet blijven. "Als die weggaat, is er sprake van een sterfhuisconstructie", aldus bestuurder H. van Rees van FNV-Bondgenoten. Van Rees dreigde met verdergaande acties als DSM niet aan de eis van de werknemers tegemoet komt.

Overheveling

De Brabander hield de stakers echter voor dat de vrees voor het voortbestaan van de rest van de vestiging niet terecht is. Volgens haar is de overheveling van activiteiten noodzakelijk, omdat het samenbrengen van al het onderzoek goedkoper is en de vestiging in Oostenrijk nu eenmaal groter is dan die in Venlo.

DSM wil met bonden en ondernemingsraad gaan praten over een sociaal plan. Daarbij wil het bedrijf proberen voor de ontslagen hoog opgeleide medewerkers ander werk elders te zoeken.