AMSTERDAM - De koers van de supermarktketen Laurus is dinsdag fors gedaald in verband met een claimemissie. De koers waartegen Laurus 57,3 miljoen nieuwe aandelen aanbiedt, is volgens analisten lager dan verwacht. Op het Damrak verloor het aandeel meer dan 11 procent van zijn waarde op 5,85 euro.

De opbrengst van de emissie bedraagt 200 miljoen euro. De eigenaar van supermarktketens als Konmar, Super De Boer en Edah gaat het geld gebruiken voor het versterken van het eigen vermogen en voor investeringen in zijn winkels en winkelformules. Grootaandeelhouder Casino staat garant voor de aanschaf van 51,2 procent van de nieuwe stukken.

Laurus maakt deel uit van de MidKap-index, die na een uur handelen op een verlies stond van 1,09 punt (0,3 procent) op 390,85 punten. Meer spektakel dan dat was er op het Damrak en de andere Europese beurzen niet te bespeuren. De afwachtende houding van de beleggers heeft vooral te maken met het Amerikaanse rentebesluit dat woensdagavond bekend wordt gemaakt. In afwachting van het besluit gebeurt er weinig op de beurzen.

De AEX noteerde even na 10.00 uur 336,91 punten, een daling van niet meer dan 0,09 punt. Ook Parijs en Frankfurt stonden vrijwel onveranderd, terwijl Londen 0,2 procent omhoog ging. De chipgerelateerde fondsen stonden op verlies, nadat in Duitsland Infineon met teleurstellende prognoses was gekomen. In de AEX stond automatiseerder Getronics onderaan met een daling van 2 procent op 1,47 euro.

Ook de euro bleef redelijk op zijn plaats, na uitlatingen van de Europese bankpresident Jean-Claude Trichet, die een verdere stijging van de koers van de eenheidsmunt onwelkom acht. De euro noteerde 1,2925 dollar, tegen een slotstand van 1,2950 op maandag.