AMSTERDAM - Een slappe dag, zo constateerde een handelaar op de effectenbeurs dinsdag in Amsterdam. Hij weet dat aan tegenvallende cijfers in de Verenigde Staten, waardoor Wall Street maandag negatief sloot. "Ook is de stemming nog altijd niet goed door de stagnerende economie en de verwachting dat de betere resultaten mogelijk later komen dan in de tweede helft van dit jaar."


Bekijk video

De AEX stond aan het eind van de ochtend op een verlies van 2,07 punten of 0,42 procent op 493,34 punten. Amsterdam deed het daarmee slechter dan Parijs, Frankfurt en Londen.

Het aanvankelijke optimisme dat in de tweede helft van het jaar de economie weer aantrekt, ebt enigszins weg. Volgens beursanalisten geven de chemiecijfers vaak als eerste aan of er een verandering op til is.

In Nederland presteren Akzo Nobel en DSM redelijk. Ook dinsdag was dat het geval. Het Arnhemse concern behoorde tot de weinige bedrijven die winst boekten: 0,37 procent op een koers van 48,28 euro. Het Heerlense concern stond een gelijk percentage in de min op 51,05 euro.

KPNQwest

Hoogvlieger was KPNQwest ondanks het zwaard van Damocles dat boven de kabelaar hangt. "Gezien de extreem lage koers zijn er veel handelaren die op korte termijn hun winst willen pakken. Voor de lange termijn dreigt een faillissement en dan kunnen ze hun pakketten beter gesleten hebben." De koers klom in de loop van de ochtend naar een winst van 15 procent maar noteerde aan het eind van de ochtend 12,5 procent plus op 45 eurocent.

De door schulden belaagde moeder KPN schreef 477 miljoen euro op haar belang in KPNQwest af en boekte over het eerste kwartaal een verlies van 348 miljoen euro. Dat deed de koers geen goed. Het aandeel daalde 0,85 procent of 4 eurocent op 4,66. Desondanks beoordeelden analisten de cijfers als solide. Zij constateerden dat bij KPN de kostenbesparingen al effect hebben.

Europa

De andere beurzen in Europa waren rond het middaguur wat aangetrokken. Londen deed het het best met een stijging van 0,3 procent. Frankfurt was met een min van 0,25 procent nog wel lager. Parijs was onveranderd.

In Frankfurt was het chemiebedrijf Degussa de grootste stijger met een koerswinst van 6,25 procent. Het bedrijf wordt verkocht aan steenkoolprocucent RAG. Verkoper is het nutsconcern Eon.

De Londense beurs kende een drukke handel in Vodafone na mediaberichten dat het telecomconcern praat over forse afschrijvingen in enkele deelnemingen. Vodafone ging met 3 procent omhoog en zat daarmee in de bovenste regionen van de beursindex.

Euro

De euro stond aan het eind van de ochtend op 0,9195 dollar en was daarmee lager dan de 0,9210 dollar aan het einde van de handel van maandag. Tegenover het pond sterling stond de Europese munteenheid op 0,6300 tegen 0,6310 als slot van de voorgaande dag.

Goud werd duurder en bereikte met 315,75 dollar per ounce (31,1 gram) zijn hoogste prijs in ruim twee jaar.