AMSTERDAM - De instellingen die betrokken waren bij de beursintroductie van internetbedrijf World Online ontspringen de dans. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot dinsdag af te zien van vervolging.

Volgens het OM zijn er niet voldoende aanwijzingen aangetroffen om te spreken van enig strafbaar feit. Eerder al zag het OM af van vervolging van oprichtster Nina Brink.

Het onderzoek van de Economische Controledienst (ECD) is begin dit jaar afgerond. Het werd begonnen op verzoek van de advocaten Hammerstein en Spong. Het duo behartigt de belangen van gedupeerde beleggers.

De kwestie heeft te maken met de dramatisch verlopen beursgang van internetbedrijf World Online in maart 2000. Het bedrijf ging tegen een koers van 43 euro per aandeel naar de beurs. Vervolgens stortte de koers in toen bleek dat Brink vier maanden voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht tegen een prijs van dollar en een premie op eventuele koerswinsten.

De verkoop van de aandelen stond volgens verschillende partijen niet goed omschreven in het prospectus. Niet alleen Spong en Hammerstein begonnen met procedures, maar ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), en advocaat Van der Goen. Namens 'familie en vrienden van World Online' werd ook een procedure begonnen om te bekijken of er schadevergoeding mogelijk is.

Het bedrijf World Online bestaat inmiddels niet meer. In december 2000 jaar nam het Italiaanse Tiscali het kwakkelende bedrijf over.

/DOSSIERWorld Online