LONDEN - Het internationale toerisme zit na drie jaar malaise weer in de lift. Secretaris-generaal Dawid de Villiers van de World Tourism Organisation (WTO) zei maandag tijdens de wereldreismarkt in Londen te verwachten dat dit jaar het aantal internationale reizigers sneller zal stijgen dan het ooit heeft gedaan.

Volgens de WTO zijn in de eerste acht maanden van dit jaar 12 procent (58 miljoen) meer vakanties en zakentrips geboekt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor heel 2004 rekent de WTO, die is gelieerd aan de Verenigde Naties, op een groei van 10 procent. Dat komt neer op 70 miljoen meer reizen dan in 2003.

De Villiers sprak van een krachtig herstel. "We zijn er zeker van dat de toeristische sector weer goed op weg is na drie moeilijke jaren." In de afgelopen drie jaren bleef het internationale toerisme steken op een groei van nog geen 1 procent.

De Villiers wees er wel op dat een recordgroei dit jaar beoordeeld moet worden in het licht van de slechte resultaten in 2003. De reislust werd vorig jaar behoorlijk getemperd door de oorlog in Irak, het uitbreken van de besmettelijke longziekte SARS en de wereldwijde economische dip.

SARS

Het herstel in het toerisme lijkt het grootst te worden richting Azië, waar vorig jaar het SARS-virus vooral toesloeg. In de eerste acht maanden van dit jaar werden 37 procent meer reizen binnen en richting Azië gemaakt ten opzichte van 2003. Ook het Midden-Oosten noteerde een flinke plus van 24 procent. De groei in elk van de drie delen van het Amerikaanse continent bedroeg 12 procent. Afrika kende een stijging van 9 procent en Europa sloot de rij met 6 procent meer belangstelling.

De laatste keer dat het wereldwijde toerisme met een gemiddelde van ongeveer 10 procent groeide was volgens de WTO twintig jaar geleden in 1984. Dat was een jaar dat de reisbranche eveneens herstellende was van een zwakke economie, die begin jaren tachtig het gevolg was van de tweede oliecrisis. In 1984 nam het aantal internationale reizen met 65 tot zeventig miljoen toe.