ZOUTKAMP/VOLENDAM - De bedrijven Heiploeg en Klaas Puul, de twee grootste verwerkers van Noordzee-garnalen in Europa, kopen nauwelijks meer garnalen via de veiling. Dit is een grote tegenslag voor veel garnalenvissers.

De Nederlandse Vissersbond vreest dat binnen afzienbare tijd vissers op de fles gaan, als er op veilingen geen afname is. "De meeste vissers leveren via de veilingklok. Ik heb het dan ook eerder over weken dan over maanden", aldus een woordvoerder van de bond maandag.

De twee verwerkers hebben nog zes miljoen kilo in koelcellen opgeslagen als gevolg van de massale aanvoer van garnalen. Heiploeg kan genoeg garnalen bij zijn honderd contractvissers kopen. De vijftig contractvissers van Klaas Puul voorzien ook nagenoeg in de behoefte.

De twee ondernemingen verwachten dat de malaise in de garnalensector vissers de kop gaat kosten. Velen werken onder de kostprijs. Dat is volgens de vissers de schuld van de kartelautoriteit NMa. Die heeft een stokje gestoken voor prijsafspraken tussen vissers.

"Sindsdien is de prijs gezakt, maar je moet ook geen prijsafspraken maken. Het is een vrije markt", aldus exportmanager C. Machielsen van Klaas Puul. Hoofd inkoop Noordzee-garnalen W. Smit van Heiploeg vindt ook dat de NMa gelijk heeft. "De vissersvloot is aan de grote kant. Ik denk dat een grote groep het niet redt."