Vorig jaar werd voor een recordbedrag geïnvesteerd in Nederlands vastgoed. Het totale bedrag kwam hoger uit dan in recordjaar 2007, net voor de financiële crisis.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE.

In totaal werd in 2016 voor 13,5 miljard euro in Nederlandse kantoren, winkelpanden, woningportefeuilles en ander commercieel vastgoed gestoken. In 2007 was dit nog 13,15 miljard.

Kantoorpanden

Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in kantoorpanden. Daar werd vorig jaar 5,8 miljard euro in geïnvesteerd. Daarna volgen woningen, met een beleggingswaarde van 3,3 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 1 miljard euro.

Het beleggingsvolume voor bedrijfsruimte is met 1,2 miljard euro stabiel gebleven. Voor winkelvastgoed daalde het volume naar 1,8 miljard euro. Dit is deels te verklaren door onzekerheid op de winkelmarkt en faillisementen van grote binnenlandse ketens in het afgelopen jaar.

Risicomijdend

Volgens CBRE zijn vastgoedbeleggers de laatste tijd risicomijdend. CBRE-onderzoeker Jos Tromp: "Investeren in een land met gezonde, economische fundamenten en relatief hoge rendementen past goed in dit plaatje".

De vastgoedadviseur verwacht in 2017 opnieuw een hoog beleggingsvolume, onder meer gestuwd door investeringen op de winkelmarkt. "Het consumentenvertrouwen is in jaren niet zo hoog geweest en de grootste pijn op het faillissementenvlak is genomen", aldus CBRE-directeur Erik Langens.