Door onder meer een afschrijving van 477 miljoen euro op KPNQwest ligt het nettoverlies van KPN in het eerste kwartaal een stuk hoger dan verwacht


Bekijk video

DEN HAAG - Telecombedrijf KPN is in het eerste kwartaal van dieper in de rode cijfers gedoken dan verwacht. Netto verloor de onderneming 348 miljoen euro tegen 539 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft te maken met een afschrijving van 477 miljoen euro op het noodlijdende kabelbedrijf KPNQwest.

Eerste kwartaalcijfers

KPNQwest staat voor 700 miljoen euro in de boeken. Het verlies van KPN is daarmee veel groter dan de 95 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. Dat maakte KPN dinsdag bekend bij de eerste keer dat het bedrijf kwartaalcijfers publiceert.

Een boekwinst van 335 miljoen euro op het belang in Hongaarse Pannon en het te verwachten verlies op de verkoop van Netwerk Bouw van 63 miljoen euro heeft uiteindelijk een negatief resultaat opgeleverd van 123 miljoen op de nettowinst. Zonder al deze bijzondere lasten kwam het verlies uit op 225 miljoen euro tegen miljoen in 2001.

De omzet van het concern steeg van 2,9 miljard euro tot 3,2 miljard. Dat is overigens inclusief bijzondere posten. Zonder deze posten zakte de omzet 1,2 procent tot 2,9 miljard euro.

I-mode

KPN introduceerde in maart van dit jaar i-mode, snel internet via de mobiele telefoon. Van die abonnementen verkocht de onderneming er tot nu toe 34.000. Dat is volgens KPN in de lijn der verwachting. KPN wil dit jaar 100.000 stuks van i-mode verkopen. In moeten het er een miljoen zijn.

Bij alle belangrijke bedrijfsonderdelen van KPN (vaste net, mobiel en data/ip) steeg de omzet. Opmerkelijk is het positieve bedrijfsresultaat bij mobiel. Daar sloeg het bedrijfsresultaat van miljoen verlies om in een plus van 81 miljoen. Bij de overige activiteiten daalde de omzet. Dat werd onder meer veroorzaakt door de afschrijving op KPNQwest en verkoop van niet-kernactiviteiten.

Kredietfaciliteit

Verder heeft het telecombedrijf nieuwe afspraken gemaakt omtrent een kredietfaciliteit. Bij het aantreden van topman A. Scheepbouwer in november 2001 nam hij voor 2,5 miljard aan extra kredietmogelijkheden met zich mee. Die is vervangen voor een nieuwe met een waarde van 1,75 miljard euro. Het grote verschil met de vorige faciliteit zijn de voorwaarden waaronder deze is afgesloten. Die zijn volgens KPN gunstiger.

Het telecombedrijf verwacht voor het hele jaar een enkelcijferige omzetgroei. De nettoschuld komt uit op een bedrag van 14,5 miljard euro en de investeringen reduceren tot 2 miljard euro.