Horecamedewerkers hebben er een nieuw hulpmiddel bij om te kijken of ze wel genoeg loonsverhoging krijgen. 

Vakbond FNV heeft een speciale loontabel ontwikkeld die werknemers kunnen inzetten bij het maken van loonafspraken met hun baas.

Het gaat om een soort tussenoplossing. De bond streeft er eigenlijk naar om weer met werkgevers om de tafel te gaan over het opstellen van een cao voor sector als geheel of delen daarvan.

Volgens FNV heeft veel restaurant-, café- hotelpersoneel door het ontbreken van een cao al ruim drie jaar geen loonsverhoging ontvangen, ondanks dat de omzet bij veel horecabedrijven wel toenam.

Dit kan betekenen dat medewerkers dik 4000 euro bruto zijn misgelopen, becijfert de bond die zich daarbij baseert op de gemiddelde cao-loonsverhogingen in andere vergelijkbare branches.

Loonadvies

Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kwam onlangs ook al met een loonadvies, maar de salarissen die daarin voorgesteld worden liggen volgens FNV nog maar iets boven het niveau van 2013.

De branchevereniging heeft echter de indruk dat momenteel geen noodzaak is voor een nieuwe cao. De deur staat wel open om erover te praten, maar tot nu toe mist KHN naar eigen zeggen de nodige ,,flexibiliteit'' in de opstelling van FNV.

In de horeca werken ruim 300.000 mensen, voor een groot deel jongeren die bijverdienen om hun studie te betalen. Het maken van een cao voor de sector wordt bemoeilijkt door de enorme diversiteit in de branche. Veel cafés zijn bijvoorbeeld eenmansbedrijfjes en hun financiële situatie is lastig te vergelijken met die van grote hotel- en restaurantketens.

Loonontwikkeling 

Een woordvoerder van de werkgevers benadrukt dat de horeca ook helemaal niet zo'n slechte betaler is als de vakbond doet voorkomen. In recente cijfers over de loonontwikkeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) scoort de sector met een plus van bijna 2 procent over 2016 juist heel gemiddeld.

FNV wijst op zijn beurt op andere onderzoeken die het tegenovergestelde beeld schetsen. Daarbij komt het voor dat horecamedewerkers minder dan het minimumloon krijgen of zwart worden uitbetaald, aldus de bond.