Autoriteiten wereldwijd hebben in 2016 ter waarde van 6,7 miljard dollar aan kartelboetes opgelegd. Dit bedrag is ruim een kwart meer dan een jaar eerder.

Het boetebedrag wordt vooral gestuwd door de Europese Commissie, zo blijkt vrijdag uit cijfers van advocatenbureau Allen & Overy.

Vanuit Brussel werd 4,1 miljard dollar aan boetes opgelegd, het hoogste bedrag ooit. Met name de automobielsector werd bestraft met een boetebedrag van 3,2 miljard dollar. 

Agressief handhavingsbeleid

"Mededingingsautoriteiten legden aanzienlijke boetes op en voerden een agressief handhavingsbeleid, wat leidde tot een stijging van 20 procent in het aantal boetes vergeleken met 2015", zegt Kees Schillemans, partner bij Allen & Overy, in een persbericht.

Volgens Schillemans is de handhaving van de Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt, in dit licht "bescheiden te noemen".

Allen & Overy verwacht voor het komende jaar meer kartelbestrijding in onder andere Brazilië, Zuid-Korea en de Europese Unie. Zo lopen er nu dertig onderzoeken bij de Braziliaanse autoriteiten. Ook verwacht het advocatenbureau hoge boetes van de Europese Commissie in de lopende onderzoeken naar financiële dienstverlening.