Voormalig topman Martin Winterkorn van Volkswagen geniet met ingang van deze maand van zijn bedrijfspensioen, dat neerkomt op zo'n 3.100 euro per dag. 

Volgens dagblad Bild krijgt hij van de Duitse autobouwer, die onder zijn leiding in moeilijkheden raakte door een groot milieuschandaal, naast zijn bedrijfspensioen de rest van zijn leven de beschikking over een dienstauto.

Winterkorn stapte in september 2015 op als hoogste baas bij Volkswagen. Vlak daarvoor was aan het licht gekomen dat het autoconcern in onder meer de Verenigde Staten had gerommeld met uitstootgegevens van veel dieselvoertuigen.

Die kwamen dankzij frauduleuze software veel schoner uit de bus bij laboratoriumproeven dan zij in de praktijk waren. De affaire gaat het bedrijf naar verwachting tientallen miljarden euro's kosten.

Volgens Bild heeft Winterkorn op grond van de 35 jaar die hij in dienst is geweest van Volkswagen, recht op een pensioen dat overeenkomt met 70 procent van zijn laatst genoten basissalaris. Hoewel de topman in september 2015 vertrok, bleef hij voor een bedrag van 1,6 miljoen euro per jaar op de loonlijst staan, aldus het dagblad.

Bonus

Bij zijn definitieve vertrek eind 2016 zou Winterkorn ook nog een bonus van 1,7 miljoen euro hebben geïncasseerd. Dat betrof volgens Bild een uitgestelde betaling voor zijn prestaties in het rampjaar 2015. Afgelopen zomer zou hij daarvoor ook al 4,1 miljoen euro aan variabele beloningen hebben opgestreken.

Fabrieksmedewerkers van Volkswagen krijgen na hun pensionering zo'n 700 euro per maand van het bedrijf. Daarbij komt nog het wettelijk geregelde pensioen.