De top van het internationale bedrijfsleven is de afgelopen maanden positiever geworden over 2017. Het zakelijk optimisme wordt gevoed door de aantrekkende economie.

Daarnaast is onzekerheid rond zaken als de Brexit en de presidentverkiezingen in de Verenigde Staten afgenomen, blijkt uit een kwartaalrapportage van accountants- en adviesbureau Grant Thornton.

De helft van de 2.600 wereldwijd ondervraagde bedrijven denkt in 2017 meer omzet te behalen. Ook zijn de vooruitzichten voor prijsstijgingen en een hoger rendement verbeterd. Ook het voornemen om meer te investeren in machines en installaties is in twee jaar niet zo sterk geweest, aldus het rapport.

Dat laatste geldt evenwel niet voor Nederlandse ondernemers, die ook minder positief gestemd zijn over de exportverwachtingen. Qua werkgelegenheid wordt in Nederland wel positiever vooruit gekeken.

Volgens Grant Thornton kunnen bedrijven beter sturen op zaken als belastingen, werkgelegenheid en handelspolitiek nu de ''onzekere periode achter ons ligt". Ondernemers weten dat de Brexit doorgaat en weten wie de nieuwe Amerikaanse president wordt. ''En met die wetenschap gaan ze het nieuwe jaar positiever tegemoet."

Wel benadrukt het accountantsbureau dat er nog verkiezingen aankomen in onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland die zeker in de Europese markt wel weer tot onrust kunnen leiden.