NEW YORK - Na een week met flinke koersstijgingen heeft de effectenbeurs in New York maandag een stap teruggedaan. De Dow-Jonesindex sloot 123,58 punten (1,2 procent) lager op 10.229,50 punten. De graadmeter van de Nasdaq-beurs, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, zakte 39,80 punten (2,3 procent) tot ,59 punten.

Vorige week hadden de belangrijkste indices op Wall Street nog respectievelijk 4,4 procent en 8,8 procent gewonnen. De beurs ging maandag echter meteen al bij aanvang van de handel omlaag.

Niet alleen winstnemingen speelden een rol, beleggers lieten zich ook schrik aanjagen door de Amerikaanse vice-president Dick Cheney. Die verklaarde zondag dat er meer terreuraanslagen in de Verenigde Staten zullen plaatsvinden. Met 11 september in het achterhoofd en de gevolgen daarvan voor de Amerikaanse economie, nam Wall Street het zekere voor het onzekere en verkocht aandelen.

Ook minder goed nieuws over de economie verpeste de goede sfeer die vorige week heerste op de New Yorkse beursvloer. De conjunctuurbarometer 'index of leading indicators' gaf aan dat de economie zich nog niet zo voorspoedig ontwikkelt als gehoopt.

De sterkste daler in de Dow-Jonesindex was Microsoft. Het softwareconcern, dat met zijn spelcomputer Xbox in een prijzenslag verzeild is geraakt, zakte 3,6 procent in koers. Ook een andere technologiegigant, Intel, raakte uit de gratie (min 3,2 procent).

Van de dertig Dow-fondsen stegen er maar vier. Op de Nasdaq-beurs was de neergang nog zichtbaarder, maar de beurs had dan ook een vijfdaagse rally achter de rug.

De euro sloot de valutahandel in New York af op 0,9215 dollar. Eerder op de dag was in Europa nog een koers van 0,9210 genoteerd.