AMSTERDAM - Een technische storing op de effectenbeurs van Amsterdam heeft op pinkstermaandag heel wat handelaren in de gordijnen gejaagd. "Zonde van de tijd", fulmineerde een van hen.

"Misschien moeten we Euronext maar eens een flinke claim aan de broek te hangen." De handel lag door de storing bijna een halve dag stil. Om 15.05 uur konden weer aandelen worden verkocht of gekocht.

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, sloot uiteindelijk op ,41 punten, een verlies van 2,75 punten (0,55 procent).

De boosheid op het Damrak was zo groot omdat de handel toch al flinterdun en kostbaar was voor de werkgevers. Voor het eerst gingen de deuren op tweede pinksterdag open, maar veel zin hadden de handelaren niet.

"Misschien moet het volgend jaar maar een half dagje worden", aldus een beursman. "Wat je ziet is dat mensen niet echt stukken durven te kopen of verkopen, omdat ze daarmee de koersen neerzetten."

Beetje kletsen

Beurshandelaren zaten vooral met hun benen op tafel en kletsten een beetje bij met hun klanten. De storing begon vlak voor het middaguur, toen het Damrak in de lift zat.

Nadat Euronext het euvel had verholpen, was de situatie echter danig veranderd. Onder invloed van koersdalingen in de rest van Europa en mindere beursprestaties in de Verenigde Staten moest ook de AEX omlaag.

Beperkt

Veel om het lijf had het allemaal niet. Koersverliezen of koerswinsten bleven beperkt tot een marge van circa 2 procent. Uitschieter was KPNQwest, dat 5,3 procent steeg tot 40 eurocent.

De kabelaar had echter een dramatische week achter de rug en op het Damrak werd dan ook schouderophalend gereageerd op de koerssprong.

Centenwerk, aldus de beursvloer. De grootste daler in de AEX-index werd KPN met een verlies van 2,1 procent. De MidKap-index sloot 1,30 punt (0,25 procent) lager op 515,82 punten. Versatel, net als KPNQwest een kabelaar, viel daar op met een 5,6 procent lagere koers.

Europa

In de rest van Europa overheerste ook stilte. De FTSE-index in Londen ging 0,2 procent omlaag. De CAC-index in Parijs zakte 0,95 procent. De DAX-index in Frankfurt, waar de handel zelfs tot 20.00 uur doorgaat, stond aan het eind van de middag 1 procent lager.

British Airways

British Airways bracht nog een klein beetje beweging op de Londense beurs. De luchtvaartmaatschappij maakte maandag meevallende jaarcijfers bekend en dat beloonden beleggers met een koerswinst van 0,85 procent.

In Frankfurt stal Beiersdorf, bekend van onder meer Nivea, de show. Het aandeel klom bijna 7 procent door een bericht in de zondagsuitgave van de Britse krant The Independent dat het Franse L'Oréal bereid zou zijn om 13 miljard euro voor Beiersdorf te betalen.

Euro

De euro ging in de valutahandel van 0,9205 naar 0,9210 dollar. Tegenover het pond sterling steeg de munteenheid van 0,6305 naar ,6315 pond.