De omvang van de economie nam met 0,8 procent toe, blijkt vrijdag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder ging het CBS nog uit van 0,7 procent groei.

De groei is vooral te danken aan de toegenomen consumptie van gezinnen en investeringen. Ook het exportsaldo draagt positief bij.

Ten opzichte van de eerste berekening is de groei van de consumptie van gezinnen en van de investeringen iets naar boven bijgesteld. De consumptie van de overheid is daarentegen wat teruggeschroefd.

De Nederlandse economie was vorig kwartaal 2,4 procent groter dan in het derde kwartaal van 2015.

Groei

Volgens het CBS zijn de economische omstandigheden de afgelopen maanden verder verbeterd. Onder meer het consumentenvertrouwen nam toe en de productie in de industrie zal ook verder in de lift. Alle indicatoren voor de groei staan momenteel boven het langjarige gemiddelde.

Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen in het derde kwartaal met 24.000 ten opzichte van een kwartaal eerder. Bij de eerste raming werd nog uitgegaan van 26.000 nieuwe banen.

De sterkste banengroei vond met achttienduizend plaats in de zakelijke dienstverlening, vooral de uitzendbranche, en in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca (tienduizend).

De staatsschuld daalde in het derde kwartaal met 9 miljard euro tot 428 miljard euro.