Energiebedrijf Nuon is bereid zijn laatste kolencentrale in Nederland, de Hemweg-centrale in Amsterdam, eerder te sluiten. Directe aanleiding is het mislopen van de biomassa-subsidie die volgens Nuon nodig is om deze centrale te verduurzamen.

Volgens Nuon zijn er door de recente ontwikkelingen twee opties voor de centrale in Amsterdam, die nog een technische levensduur heeft tot 2034. Of de centrale wordt verkocht of wordt vervroegd gesloten, mits dat "eerlijk en verantwoord" gebeurt voor de medewerkers.

De sluiting van alle kolencentrales in Nederland lijkt volgens Nuon gelet op de toekenning van de biomassa-bijstooksubsidies aan RWE, Engie en Uniper nog ver weg. "Wij hopen dat de overheid snel duidelijkheid verschaft over haar plannen om kolen in Nederland uit te faseren", aldus het energiebedrijf in een verklaring.

Volgens Greenpeace geeft Nuon het goede voorbeeld door opnieuw kenbaar te maken te willen stoppen met kolen. "Maar stoppen met kolen betekent de kolencentrale sluiten. De centrale verkopen helpt het klimaat niet verder", aldus de organisatie in een reactie.

Om de doelen uit het klimaatakkoord te halen moeten volgens Greenpeace alle Nederlandse kolencentrales voor 2020 dicht.