De NS stapt naar de rechter vanwege de staking die vakbond VVMC voor vrijdag heeft aangekondigd.

''NS heeft de rechtbank gevraagd te toetsen of de door de VVMC aangekondigde staking voldoet aan het stakingsrecht", laat het spoorwegbedrijf woensdagmiddag weten. De zaak dient donderdagmiddag in Breda.

''De hinder die deze staking veroorzaakt, staat niet in verhouding met het feit dat we nog volop aan het werk zijn om verbeteringen aan te brengen", vindt het bedrijf.

Rondje om de kerk

De actie van de machinistenvakbond VVMC draait om het zogenoemde "rondje om de kerk", het steeds maar weer rijden op vaste trajecten.

De bond heeft zijn leden in Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp opgeroepen vrijdag van het begin van hun diensten tot 11.00 uur niet te werken. Het is nog niet bekend hoeveel machinisten en conducteurs mee willen doen.

Minder oplettend

Volgens de VVMC worden machinisten minder oplettend als ze telkens hetzelfde traject moeten rijden en leidt dat tot gevaarlijke situaties. De bond ligt al langer overhoop met de directie van de NS over dit punt. Afgelopen zondag verliep een ultimatum aan de directie.

De NS geeft toe dat er voor machinisten meer variatie moet komen, maar vindt de verouderde term "rondje om de kerk" niet passen. Volgens de NS is het werk in november al gevarieerder geworden, omdat sindsdien op meer trajecten wordt gereden. In april 2017 wordt nog meer variatie in de roosters doorgevoerd.

Overlast

Volgens de NS wordt nog volop gewerkt aan het aanbrengen van verbeteringen en veroorzaakt een staking bij voorbaat overlast.

De rechtszaak dient donderdag om 13.30 voor de rechtbank in Breda. De rechter doet naar verwachting dezelfde middag nog uitspraak.