Machinisten en conducteurs van de NS die lid zijn van vakbond VVMC gaan op vrijdag staken in de Randstad. De NS verwacht dat de staking "grote impact in het hele land" zal hebben.

De medewerkers zullen vanaf de aanvang van de dienstregeling tot 11.00 uur 's ochtends het werk neerleggen, maakt de vakbond woensdag bekend. Het gaat om het personeel dat Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp als standplaats heeft.

Een woordvoerder van VVMC weet niet hoeveel leden op vrijdagochtend zijn ingeroosterd en weet evenmin hoeveel mensen daadwerkelijk het werk zullen neerleggen. Wel weet ze te melden dat de actiebereidheid groot is.

Rondje om de kerk

VVMC zegt tot acties over te gaan, omdat de directie van NS Reizigers voor het verstrijken van een ultimatum niet inhoudelijk heeft gereageerd op eisen van de bond.

Leden van VVMC zouden ontevreden zijn over de zogenoemde werkpakketten die in september zijn ingevoerd. Die zouden te eentonig zijn. Machinisten en conducteurs kunnen op één dag vanuit een standplaats slechts een specifiek aantal trajecten afleggen.

De machinisten en conducteurs zouden zich ergeren aan het "rondje om de kerk" en het "rondje in de regio". De VVMC-leden vinden dat zij te vaak dezelfde trajecten moeten afleggen. De ontevredenheid van het personeel hangt samen met een afname van het aantal intercity's en een toename van het aantal stoptreinen.

NS

"Wij betreuren het zeer dat de VVMC stakingen heeft aangekondigd, zeker omdat dit onze reizigers treft zo kort voor de feestdagen", laat de NS in een reactie weten. Het spoorwegbedrijf benadrukt de vakbond meerdere keren te hebben uitgenodigd voor overleg. "We vinden de aangekondigde stakingen door de VVMC daarom voorbarig."

De NS zegt meteen erkend te hebben dat sommige personeelsleden ontevreden zijn. "Een deel van de collega's vindt de nieuwe werkpakketten onvoldoende gevarieerd, ook al voldoen de werkpakketten aan alle formele kaders en afspraken." Het bedrijf heeft het personeel daarom eerder uitgenodigd om mee te denken over verbeteringen.

Er zijn bijvoorbeeld honderd extra machinistendiensten per week toegevoegd om het werk gevarieerder te maken. Andere verbeteringen worden vanaf april 2017 doorgevoerd. "We zijn vooralsnog positief over de verbeteringen die we dan kunnen realiseren. Deze week wordt dit besproken met onze collega's", aldus de onderneming.

Serieus

"De VVMC neemt de ontevreden signalen van het treinpersoneel over de werkpakketten wel serieus. De directie NS Reizigers doet dit kennelijk niet", meent vakbondsbestuurder Wim Eilert.

Andere betrokken vakbonden zouden de introductie van de nieuwe werkpakketten in april af willen wachten. "Dat mag, en dat is hun goed recht. Wij hebben ervoor gekozen om te knokken voor harde toezeggingen."