AMSTERDAM - De meeste effectenbeurzen in Europa zijn maandag na de positieve openingen licht weggezakt. De hogere slotkoersen van Wall Street van vrijdag zorgden aanvankelijk nog voor koerswinsten, maar bij gebrek aan kopers op tweede pinksterdag verdampten deze winsten weer snel.

In Amsterdam noteerde de AEX-index na een uur handel 0,89 punten (0,18 procent) lager op 497,27. Daarmee belandde de graadmeter weer onder de 500-puntengrens.

De MidKapindex gleed 0,91 punten (0,18 procent) weg op 516,21. Daar kon KLM niet profiteren van meevallende jaarcijfers van de Britse concurrent British Airways. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij viel 1,48 procent terug op ,34 euro.

Parijs en Frankfurt deden hetzelfde als Amsterdam. In Parijs bedroeg de daling van de beursindex 0,1 procent. Frankfurt viel terug naar een onveranderde stand ten opzichte van vrijdag.

Alleen Londen bleef op winst staan met een plus van 0,35 procent. Dat laatste was te danken aan British Airways, dat voorbeurs bekendmaakte over het boekjaar 2001/2002 een veel kleiner verlies te heben geleden dan was verwacht. De koers van het aandeel ging met 3 procent omhoog, waardoor de luchtvaartmaatschappij de grootste stijger was in Londen.

Op de valutamarkt viel evenmin veel te beleven. De euro stond onveranderd op 0,9205 dollar. Ook tegenover het pond sterling kwam er met 0,6305 geen beweging in de koers.