IMF-baas Christine Lagarde is door een Franse rechter veroordeeld voor nalatigheid. Ze krijgt echter geen straf.

Dat heeft een Franse rechtbank maandag bepaald. De 60-jarige Lagarde was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, aangezien zij al was teruggekeerd naar Washington, waar het IMF zetelt. 

Volgens de advocaat van Lagarde wordt er gekeken naar mogelijkheden om de uitspraak aan te vechten. Het vonnis is opvallend, omdat de aanklager eerder aanstuurde op vrijspraak. Jean-Claude Marin zei vorige week dat de verhoren geen bewijs hebben opgeleverd voor de aanklacht en dat hij tegen een veroordeling was.

Lagarde stond voor de rechter wegens nalatigheid. Ze zou in 2008 als Frans minister van Financiën en Economische Zaken niet hebben ingegrepen bij een compensatieregeling voor zakenman Bernard Tapie.

Hij kreeg indertijd 400 miljoen euro van de staatsbank Crédit Lyonnais na een geschil over de verkoop van zijn meerderheidsaandeel in de Duitse sportfirma Adidas.

Complot

Lagarde heeft altijd ontkend iets verkeerd te hebben gedaan. Op de eerste dag van haar rechtszaak, op 12 december, sprak zij van een "verzonnen complot". 

De IMF-voorzitter stelde toen bovendien "zeer gechoqueerd" te zijn door de tenlastelegging. Lagarde kon maximaal een jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen en een boete van 15.000 euro.

Het IMF stelt in een reactie dat "het de verwachting is dat het bestuur binnenkort bijeen zal komen om de meest recente ontwikkelingen te bespreken".

Als gevolg van de uitspraak dreigt er een nieuwe leiderschapscrisis te ontstaan bij het IMF. Dominic Strauss Kahn, de voorganger van Lagarde, verliet het IMF in 2011 vanwege een seksschandaal.