Internetwinkels beleven gouden tijden. In totaal wordt in de drie weken voor Kerstmis voor ruim 925 miljoen euro online geshopt. 

Dat berekende Thuiswinkel.org in samenwerking met PostNL. De totale onlineomzet van winkeliers ligt in de periode tussen 6 en 24 december daarmee 57 procent hoger dan normaal.

Het aantal supermarkten waar online kan worden besteld, is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Veel 'normale' boodschappen worden deze periode online gedaan, om daarmee de drukte in de winkels te ontvluchten.

De verkoop van luxe maaltijdboxen en delicatessen neemt een grote vlucht, merken ze bij Thuiswinkel.org. Ook maken de verschillende bezorgopties, zoals op zondagen en in avonden, winkelen online lucratief.

Grote marktpartijen als Bol.com en Coolblue spraken maandag over de drukste dag in hun bestaan. Bij Coolblue gaat op het piekmoment op maandag een pakket per seconde de deur uit. Bol.com verwacht dit etmaal een record van circa 500.000 artikelen te verwerken.

Cadeaubonnen

Traditiegetrouw liggen vooral parfum en cadeaubonnen onder de boom. Ook bestsellers als het boek Judas en het nieuwste boek uit de Harry Potter-reeks zijn populair, net als fitnesstrackers en Chromecasts, een apparaat dat wordt gebruikt om muziek en films te streamen.

Om de drukte het hoofd te bieden, zetten Bol.com en Coolblue fors meer personeel in. Coolblue-baas Pieter Zwart kijkt niet op van de huidige topdrukte. ''De drukte van nu is het normaal van morgen", wees hij op de aanhoudend sterke groei van zijn bedrijf. ''Iedere achttien maanden weten wij te verdubbelen."

Ook bij Bol.com zijn ze drukte wel gewend. Het bedrijf is jaarlijks goed voor 30 tot 35 procent omzetgroei. Rond de feestdagen in november en december liggen de verkopen van artikelen fors boven het niveau van een jaar eerder. Onlangs werd voor het eerst de omzetgrens van 1 miljard euro geslecht.

Mede door de drukte in de webwinkels loopt het ook storm qua betalingen via pin of iDEAL. Afgelopen zondag werd volgens Betaalvereniging Nederland ruim 34 procent meer met een pinpas betaald dan op een normale zondag. Dat kwam neer op een bedrag van bijna 179 miljoen euro. Bij iDEAL bedroeg de stijging 27 procent, waarmee in totaal voor 73,1 miljoen euro werd afgerekend.