LONDEN - British Airways is het afgelopen boekjaar in de rode cijfers beland, maar het verlies is lang niet zo groot als was verwacht.

De Britse luchtvaartmaatschappij maakte maandag bekend een verlies (voor belastingen) te heben geboekt van 200 miljoen pond sterling (320 miljoen euro). In het boekjaar 2000/2001 behaalde de onderneming nog een winst van 150 miljoen pond.

Het is voor het eerst sinds de Britse overheid de maatschappij in 1987 van de hand deed dat er verlies in de boeken is komen te staan. Dankzij een kostenbesparing van 12 procent is het negatieve saldo een stuk kleiner uitgevallen dan de 400 miljoen pond die de analisten hadden voorzien.

Ook met zijn bedrijfsresultaat kwam BA in het rood te staan. Dit verlies kwam uit op 30 miljoen pond (48 miljoen euro) tegen een bedrijfswinst van 380 miljoen pond in het voorgaande boekjaar. In de laatste drie maanden deed BA het wel beter.

Er kwam toen een bedrijfswinst uit de bus van 35 miljoen pond tegenover een bedrijfsverlies van 61 miljoen pond in dezelfde periode van het boekjaar ervoor.

Kostenbesparingen

De kostenbesparingen waren een antwoord op de vertraging van de groei van de wereldeconomie en op de gevolgen van de terreuranslagen in de Verenigde Staten. Over heel het boekjaar gemeten verminderde BA de capaciteit in het passagiersvervoer met ,6 procent. Het wegblijven van passagiers noopte de maatschappij in september tot de aankondiging dat er 7000 banen worden geschrapt.

BA-topman Rod Eddington verklaarde dat de markt voorlopig niet zal aantrekken. De genomen maatregelen geven aan dat "we vastbesloten zijn de activiteiten weer op een aanvaardbaar niveau van winstgevendheid te brengen", aldus Eddington. Een verdere vermindering van de vluchtcapaciteit moet de opbrengst per passagier vergroten.