De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft het ongeldig verklaren van alle bankbiljetten van 100 bolivar, het bankbiljet met de hoogste waarde, uitgesteld nadat protesten uitbraken in het land en lange rijen bij banken ontstonden.

Maduro maakte 11 december zonder eerdere aankondigingen bekend dat de biljetten ongeldig verklaard zouden worden. Hij nam die beslissing volgens hem omdat de Colombiaanse maffia de biljetten vaak vervalst.

De bevolking kreeg tien dagen om de biljetten in te leveren, maar critici vreesden dat dit te kort was. Dat bleek inderdaad zo te zijn: bij banken stonden grote rijen en op diverse plekken braken protesten uit.

Maduro zegt nu dat het bankbiljet tot 2 januari is te gebruiken. Vanaf donderdag 15 december werden zes nieuwe bankbiljetten en drie nieuwe munten ingevoerd. De nieuwe coupure met de hoogste waarde (20.000 bolivar) is op straat minder dan 5 dollar waard.

De nieuwe 100 bolivar-biljetten die in de Verenigde Staten en Groot Brittannië zijn gedrukt, zijn nog niet geleverd. President Maduro zei op televisie dat er sprake is van "internationale sabotage". Vliegtuigen met de bankbiljetten zouden zijn gedwongen van richting te veranderen.

Venezolanen protesteren vanwege ongeldig verklaren bankbiljet
Venezolanen protesteren vanwege ongeldig verklaren bankbiljet

Inflatie

Venezuela kampt met de hoogste inflatie wereldwijd. De overheid geeft geen officiële cijfers, maar experts verwachten 600 tot 700 procent inflatie in 2016. Voor 2017 verwacht het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) zelfs een inflatie van meer dan 1.600 procent.

Venezuela heeft al lang last van een ernstige economische crisis, ondanks dat het wereldwijd de grootste oliereserves heeft. Vanwege de lage prijs van olie zijn die reserves echter weinig waard en heeft het land nauwelijks geld. Bedrijven kunnen daardoor bijna geen grondstoffen uit het buitenland kopen en in de supermarkten zijn veel lege schappen.