1.200 fabrieken in de omgeving van Peking moeten stoppen met produceren, of krijgen daarin beperkingen opgelegd. Daartoe heeft het stadbestuur zaterdag opdracht gegeven. 

Vrijdag bereikte de luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad het hoogste waarschuwingsniveau.

Zevenhonderd van de fabrieken hebben opdracht gekregen om hun productie in te perken. De overige vijfhonderd fabrieken moeten hun werkzaamheden opschorten. Onder de bedrijven bevinden zich onder andere een grote olieraffinaderij van Sinopec en een staalproductiebedrijf van Shougang Group.

De Chinese autoriteit voor milieubescherming zei dat deze meer dan twaalf teams erop heeft uit gestuurd om te controleren of de fabrieken zich aan de afspraken houden.

Chinese overheid sluit 1.200 fabrieken in Peking vanwege smog
50
Chinese overheid sluit 1.200 fabrieken in Peking vanwege smog

Binnen blijven

De milieubeschermingsautoriteit heeft een vijfdaagse waarschuwing afgegeven. Niet alleen moeten veel fabrieken sluiten door de hevige smog, ook wordt aangeraden dat mensen binnenblijven. Daarnaast zijn beperkingen opgelegd voor autogebruik en werkzaamheden in de bouw.

Het hoogste niveau voor luchtvervuiling wordt afgegeven als wordt voorspeld dat de Air Quality Index (AQI) vier dagen op rij hoger is dan 200. Ook kan het alarm worden uitgegeven als de index hoger is dan 300 voor meer dan twee dagen, of 500 voor minimaal 24 uur. 

Rood alarm

Zaterdagmiddag stond de teller in Peking op 297. In meer dan veertig Chinese steden zijn waarschuwingen afgegeven voor de smog, waaronder 22 met rood alarm.

China kampt al langere tijd met sterke milieuvervuiling door de snelle economische groei van de afgelopen decennia.