Onrust over de hoogte van de vertrekpremie voor PostNL-topvrouw Herna Verhagen was de reden dat de overname van het Nederlandse postbedrijf door het Belgische Bpost in het voorjaar niet doorging, schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd, die een reconstructie van de gang van zaken maakte.

Mocht de overname slagen, dan zou Verhagen een bonus van 3 miljoen euro ontvangen en financieel directeur Jan Bos 2,3 miljoen euro.

De raad van commissarissen van PostNL was bang dat de hoogte van deze bedragen voor onrust bij de werknemers en imagoschade bij het grote publiek zou zorgen.

Uit de constructie blijkt ook dat Verhagen zelf het initiatief nam voor de overnamebesprekingen met Bpost. Zij deed dat in het voorjaar van 2014 op een conferentie in het Zwitserse Luzern.

"De conclusie dat de overname daardoor niet doorging, laten we aan De Tijd over. Verder willen we niet reageren'', zei een woordvoerster van PostNL zaterdagochtend. Later benadrukte de woordvoerster na overleg nog een keer dat het bericht van De Tijd niet klopt. "Het is niet waar. Het heeft geen rol gespeeld.''