
SNS Bank schrapt mogelijk honderden banen
Dat bevestigt een woordvoerder van het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank vrijdag aan NU.nl. De aantallen zijn volgens hem nog niet in beton gegoten en kunnen nog veranderen.
De plannen, die betrekking hebben op alle merken van SNS Bank, moeten eerst nog verder worden uitgewerkt. Hoeveel mensen er precies uit moeten, is daarom nog niet bekend.
Het financiële concern telt nu nog ruim vierduizend arbeidsplaatsen. Dat SNS Bank wil snijden in de organisatie hangt samen met de digitalisering in de financiële sector. Vanwege die verandering is het volgens de bank nodig om efficiënter te gaan werken. Vanaf 1 januari gaat SNS verder onder de naam de Volksbank.
Onvermijdelijk
''Dit zijn aanpassingen die alle banken doormaken. Als ze dat niet doen, dan staan ze er over een paar jaar slecht voor. Dus dat is onvermijdelijk", reageert minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). ''Dat betekent helaas ook dat er banen verloren gaan. Dat is niet anders."
Dijsselbloem wijst erop dat SNS een volksbank is die met name diensten levert aan consumenten. ''Met name dat type werk is voor een groot deel te automatiseren. Dan heb je minder mensen nodig."
Visieloos
Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie noemt de eventuele reorganisatie een ''visieloze bezuiniging''. ''Ze willen SNS omdopen tot Volksbank, maar er werkt bijna geen volk meer. Het is een guur klimaat in de financiële sector'', aldus Castelein.
Bestuurder Cem Lacin van vakbond FNV Finance noemt het in een reactie "verschrikkelijk nieuws voor de werknemers van SNS Bank" en benadrukt het belang van een nieuw sociaal plan. Het huidige sociaal plan loopt eind 2016 af. De bond praat met de bank over een nieuwe versie.
Bestuurder Jolien Dekker van CNV benadrukt dat keihard wordt gewerkt aan afspraken voor een goed sociaal plan, dat waarschijnlijk in januari wordt vastgesteld.
Achmea
In de Nederlandse banken- en verzekeringsbranche zijn bij reorganisaties de afgelopen jaren al vele duizenden banen verloren gegaan. De aankondiging van SNS komt een dag nadat verzekeraar Achmea een streep haalde door circa tweeduizend banen.
"Ik maak mij zorgen om deze kaalslag in de banken- en verzekeringssector. De laatste jaren is er een ware exodus van werknemers in de financiële sector en waar kunnen deze mensen nog aan de slag? De kans is groot dat zij lang, te lang thuis zitten, omdat het werkaanbod in hun vakgebied alleen maar afneemt", aldus Lacin van FNV Finance.
SNS is nog altijd in handen van de Staat en dat blijft voorlopig zo. In Den Haag werd het besluit over een verkoop van het onderdeel van het voormalige SNS Reaal deze zomer doorgeschoven naar een volgend kabinetsperiode. Het is de bedoeling dat SNS eerst nog een aantal jaar de tijd krijgt om zich te bewijzen en meer waard te worden.