De voormalig directeur van vastgoedontwikkelaar Eurocommerce, Ger V. heeft vrijdag 3,5 jaar cel gekregen voor oplichting en faillissementsfraude. Zijn zoon werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. De vrouw en dochter van V. werden vrijgesproken. 

De rechtbank in Almelo houdt Ger V. onder andere verantwoordelijk voor het schetsen van een te rooskleurig beeld om kredieten bij banken te verkrijgen.

Kantorenontwikkelaar

Eurocommerce was tot aan het faillissement de grootse kantorenontwikkelaar van Nederland. De vastgoedontwikkelaar bouwde kantoren en verkocht deze door als ze verhuurd waren.

V. had geld nodig om nieuwe kantoren te ontwikkelen en stelde valse huurovereenkomsten op om de banken ervan te overtuigen dat de panden al verhuurd waren en er een garantie was voor inkomsten. In combinatie met niet-kloppende jaarrekeningen van Eurocommerce wist V. op deze manier leningen af te sluiten.

Daarnaast maakte hij valse aannemersovereenkomsten op, waardoor het leek of hij in termijnen moest betalen. Maar in werkelijkheid hoefde dat pas achteraf. Met dat geld wist hij het faillissement van Eurocommerce uit te stellen.

Uiteindelijk had Eurocommerce bij het faillissement voor circa 700 miljoen euro geleend van de banken. De Rabobank was met een lening van rond de 300 miljoen euro de grootste schuldeiser. V. heeft de fraude toegegeven. 

Familie

Maar V. ontkent dat hij miljoenen euro's heeft doorgesluisd aan familieleden. Justitie zegt een gesprek met een bank uit 2011 in handen te hebben waarin V. zelf te kennen geeft dat hij weet dat het bedrijf op instorten staat.

"Twee weken na het gesprek met de bank zorgde de hoofdverdachte dat zijn dochter voordelig een hotel-restaurant kon kopen. De vorderingen van Eurocommerce op het hotel werden kwijtgescholden. Voor de zoon was er een paardenstal. Het huis werd geplaatst in een stichting en zijn vrouw mocht er blijven wonen", aldus het Openbaar Ministerie (OM).

"Ook werden er gelden naar de stichting overgemaakt onder het mom van leningen. Aan zijn zoon betaalde hij 600.000 euro voor een overleden paard en 1 miljoen euro voor sponsoring. In totaal is er voor 8,6 miljoen euro aan contanten ontvreemd. De onttrekkingen aan de boedel werden afgedekt met valse documenten om de curatoren om de tuin te leiden."