Lufthansa en de pilotenbond Vereinigung Cockpit (VC) hebben afgesproken een bemiddelaar in te schakelen voor het oplossen van hun geschil over de cao. De piloten zullen tot in ieder geval eind januari niet actievoeren.

De afgelopen maanden onderhandelden de vakbond en de luchtvaartmaatschappij over de cao, maar dat leidde niet tot een oplossing. Vandaar dat de partijen nu besluiten om een bemiddelaar in te schakelen. De bemiddelaar gaat de partijen tot eind januari helpen.

De afgelopen weken voerden de vliegers van Lufthansa op grote schaal actie. Zes stakingsdagen leidden tot overlast voor in totaal enkele honderdduizenden passagiers. Lufthansa schat de schade op zo'n 100 miljoen euro.

Aanleiding was onenigheid over onder meer salarissen, pensioenen en de toekomstvisie van de directie van Lufthansa. Die hamert erop dat de kosten verder omlaag moeten, omdat Lufthansa anders de concurrentieslag in de Europese luchtvaart verliest. Maar de piloten vinden dat zij al te lang geen loonsverhoging hebben gehad.