AMSTERDAM - De elektriciteit- en gasmarkt moet niet verder worden geliberaliseerd. Dat stelt het wetenschappelijk instituut van het CDA. Een verdere verkoop van het gas- en elektriciteitnet aan private bedrijven door de overheid zou misschien in strijd zijn met Europese regelgeving die nog gemaakt moet worden.

Het wetenschappelijk instituut voerde het onderzoek naar de energiemarkt in Nederland. Het presenteerde donderdag het rapport aan CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Maxime Verhagen.

Nederland zou volgens het rapport mogelijk 'uit de pas' lopen als verdere liberalisering wordt ingezet. Veel lidstaten van de Europese Unie (EU) geven de markt nog niet de mogelijkheid om elektriciteit op te kopen, juist omdat er nog nauwelijks Europese wetgeving bestaat.

Ook bij het vrijgeven van de handel in gas staat de Nederlandse overheid voor een keuze: meer commerciële bedrijven bij de handel in gas betrekken of de EU-richtlijnen volgen? Het wetenschappelijk instituut stelt dat het verstandig is 'voorzichtig te manoeuvreren' en geen veranderingen aanbrengen in het huidige beleid.