Het nieuwe cao-voorstel voor achtienhonderd medewerkers van Shell in Pernis en Moerdijk is afgewezen door de leden van vakbond FNV.

Van de FNV-leden stemde 61 procent tegen het laatste eindbod van het olie- en gasbedrijf, maakt de bond donderdag bekend na een ledenraadpleging. Vakbond CNV stemde wel in met het bod.

De FNV zegt het te betreuren dat er geen gezamenlijke uitkomst is. Toch heeft het FNV-actiecomité besloten de ontstane situatie te aanvaarden en de leden op te roepen de acties te beëindigen.

Daarnaast roept de vakbond op de cao niet te tekenen. De leden willen een loonsverhoging van 1,5 procent in 2016 en 1,75 procent in 2017. Het eindbod van Shell is een 3-jarige cao met een structurele loonsverhoging van 1 procent met terugwerkende kracht vanaf maart 2016.

Onder de maat

FNV-bestuurder Egbert Schellenberg: "De FNV vind het eindbod van Shell onder de maat. Shell manoeuvreert hiermee, net als bij de vorige1-jarige cao, langs de onderkant van de markt en dat is een bedrijf als Shell onwaardig."

De bonden lieten eerder weten dat het nieuwe eindbod niet overeenkwam met hun eisen, maar dat het woord aan hun leden was. FNV houdt later op de dag ruggespraak met zijn leden over de voortzetting van acties. Vrijdag werd de productie bij de raffinaderij in Pernis verlaagd. Daarvoor waren er ook al enkele kleinere acties.

Naast een loonsverhoging wilden de bonden toezeggingen over loopbaanperspectief. Shell is van mening dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid.

Verdeeld

CNV-bestuurder Piet Verburg laat weten dat het sentiment onder leden over het voorstel verdeeld was. ''Het bod was niet fantastisch. Er waren leden die het voldoende vonden, maar er waren er ook veel die gewoon geen gedoe meer wilden en daarom instemden." Volgens de bestuurder hebben relatief veel leden hun stem uitgebracht.

Shell laat in een reactie weten dat de acties voor financiële schade en veel onrust hebben gezorgd. De onderneming is van mening dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid.