HAVANA - De centrale bank van Cuba heeft Cubanen donderdag een week extra de tijd gegeven om hun dollars in te ruilen voor Cubaanse peso's.De dollar, die de afgelopen jaren als wettig betaalmiddel werd geaccepteerd om de zwakte van de peso te camoufleren, kan nu tot 14 november (gratis) worden ingeruild voor Cubaans geld. Daarna wordt een provisie van vooralsnog 10 procent geheven.

Het besluit van de Cubaanse regering om de dollar uit te bannen is een reactie op Amerikaanse pogingen om de dollar uit Cuba weg te houden en zo Fidel Castro's regime te verzwakken. Castro heeft de Cubanen opgeroepen familieleden in het buitenland te vragen hun voortaan geen dollars meer te sturen, maar bijvoorbeeld euro's, Britse ponden of Zwitserse franken.

Het dollarverbod treft met name de vele Cubanen die geld van familieleden in de Verenigde Staten krijgen. Momenteel wordt er naar schatting jaarlijks een miljard dollar naar Cuba overgemaakt.

Volgens de voorzitter van de Amerikaans-Cubaanse Raad voor Handel en Economie, John Kavulich, zullen de Cubanen de provisie die ze moeten betalen om dollars te wisselen uiteindelijk voor lief nemen. De dollar was sinds het begin van de jaren '90, toen de hulp uit de Sovjet-Unie wegviel, een van de belangrijkste betaalmiddelen in Cuba. Afgelopen zomer namen de VS echter een reeks maatregelen om de dollarstroom naar Cuba in te dammen.