De koepel van de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve (Fed), heeft woensdag besloten de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt te verhogen.

Het besluit betekent de eerste renteverhoging in een jaar tijd en bovendien de tweede verhoging van de rente in tien jaar tijd. 

Lange tijd werd al aangenomen dat de Fed de rente zou verhogen. Het renteniveau ligt momenteel tussen de 0,25 procent en 0,5 procent. Dat percentage wordt verhoogd naar tussen de 0,5 procent en 0,75 procent.

De Fed voorziet een verdere verhoging van de rente in de komende jaren vanwege het aangekondigde beleid van de aanstaande president Donald Trump. Hij wil onder meer de belastingen verder verlagen, de uitgaven stimuleren en de regeldruk en overheidsbemoeienis beperken.

Ook verwacht de Fed een gunstige ontwikkeling van de arbeidsmarkt en de inflatie in de VS.

Voorspellingen

De verwachtingen voor de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie weken nauwelijks af van de voorspellingen die in september werden gedaan. De groei van de Amerikaanse economie zal volgend jaar naar verwachting uitkomen op 2,1 procent, tegen een eerder voorspelde 2 procent.

De inflatie beweegt geleidelijk naar de doelstelling van 2 procent, terwijl de werkloosheid in de VS volgend jaar waarschijnlijk zal dalen tot 4,5 procent.

Vertrouwen

Voorzitter Janet Yellen verklaarde in een toelichting dat de Fed merkt dat de economie aanzienlijke vooruitgang boekt. De renteverhoging is daarnaast volgens Yellen een teken van vertrouwen in de Amerikaanse economie.

Ze merkte daarbij wel op dat het rentebeleid van de Fed geen vooraf uitgemaakte zaak is.