FRANKFURT - De Europese Centrale Bank laat haar rentetarieven voorlopig op het huidige peil staan. Dat betekent dat het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 2 procent, zo werd donderdag bekend na de maandelijkse vergadering van de bank over de rentestand.

Het besluit om niets aan de rente te veranderen kwam niet als een verrassing. Er was vrijwel geen analist te vinden die dacht dat de ECB wijzigingen in de tarieven zou aanbrengen. Het is de zeventiende achtereenvolgende maand dat de rente in de landen die de euro als munteenheid hebben, onveranderd blijft. Centralebankpresident Jean-Claude Trichet verklaarde dat grote stijging van de olieprijzen een directe invloed heeft gehad op de inflatie. De factoren die op de middellange termijn de inflatie opdrijven, zijn wel onder controle. De ECB hanteert een inflatie van tegen de 2 procent als criterium. De dure olie kan volgens Trichet de kracht van het herstel van de economie aantasten.

De ECB-president toonde zich niet bezorgd over de stijging van de euro ten opzichte van de dollar. Vragen over de bedreiging van de dure euro voor de groei van de Europese economie deed hij af met zijn eerder gedane uitspraak dat "excessieve volatiliteit en grote schommelingen in de wisselkoersen" ongewenst zijn. Mede hierdoor hield de stijging van de euro donderdag aan en noteerde de eenheidsmunt eind van de middag 0,8 dollarcent hoger. Voor een euro moest 1,2880 dollar worden betaald.

Eerder op de dag besloot ook de centrale bank van Groot-Brittannië niet aan de tarieven te tornen. Hier blijft het belangrijkste tarief staan op 4,75 procent. Ook dit besluit was verwacht. Sinds november vorig jaar verhoogde Bank of England de rente vijf keer, de laatste maal in augustus.