De FNV heeft de definitieve lijst bekendgemaakt voor het voorzitterschap van de vakbond. Han Busker is daarop de enige overgebleven kandidaat.

Busker was al voorgedragen door het algemeen bestuur van de FNV. Nu neemt het ledenparlement, het hoogste orgaan van de vakcentrale, het advies over, meldt de vakbond maandag.

Tot slot mogen de FNV-leden stemmen over de opvolger van Ton Heerts. Zodra die akkoord zijn, is Busker definitief de nieuwe voorzitter van de FNV. De uitslag wordt op 10 maart bekendgemaakt. 

Irene Hemelaar en Robert Ensor hadden zich eveneens kandidaat gesteld, maar zij voldeden volgens de toetsingscommissie niet aan de gestelde eisen. 

Sinds Heerts in mei van dit jaar opstapte, wordt de FNV tot er een nieuwe voorzitter is bestuurd door de drie vicevoorzitters Ruud Kuin, Catelene Passchier en Gijs van Dijk.

Politie

Busker (1960) is op dit moment lid van het FNV-bestuur en verantwoordelijk voor onder meer de portefeuilles zorg en pensioenen. Voorheen was hij voorzitter van de Nationale Politiebond.

Op zijn 26ste begon hij met werken bij de gemeentepolitie Amsterdam. Daarna was hij actief op Schiphol. Op zijn 32e werd hij actief bij de Marechausseevereniging Marver. Hij is acht jaar lang voorzitter geweest van deze vereniging.

In de afgelopen acht jaar was Busker voorzitter van de Nationale Politiebond. Sinds 2012 zat hij ook in het algemeen bestuur van de FNV. In 2016 werd hij lid van het dagelijks bestuur.