Mediabedrijf 21st Century Fox heeft een bod gedaan op branchegenoot Sky, eigenaar van onder meer Sky News

21st Century Fox biedt 10,75 Britse pond per aandeel voor Sky, meldt Sky vrijdag. Hiermee kom het totale bod op zo'n 18 miljard pond. 

Een officieel bod van 21st Century Fox ontbreekt nog, maar er is wel een voorlopige overeenkomst tussen de besturen. 

Fox heeft op dit moment al een belang van 39 procent in Sky.

Het aandeel van Sky stond na het bericht 32 procent hoger. Voor het bod van Fox werd ruim 8 pond betaald voor een aandeel van Sky. Rond 17.20 uur was de prijs gestegen naar 10.40 pond.

Afluisterschandaal

Fox is het film- en televisiebedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch. Die deed vier jaar geleden ook al een poging om Sky helemaal in te lijven. Het afluisterschandaal rond de kranten News of the World en The Sun, die ook deel uitmaakten van zijn zakenimperium News Corporation, stond toen evenwel een overname in de weg.

De laatste tijd deed Murdoch al pogingen zijn greep op Sky te verstevigen. Zo zorgde hij er begin dit jaar voor dat zijn zoon James Murdoch, die tevens de dagelijkse leiding heeft bij Fox, benoemd werd tot voorzitter. Die benoeming was niet onomstreden. Een groot deel van de overige aandeelhouders was het er niet mee eens.

Sinds het afluisterschandaal heeft Murdoch zijn nieuws- en entertainmentimperium opgesplitst. Het krantenbedrijf, met titels als The Sun, The Times, The New York Post en The Wall Street Journal, werd voortgezet onder de naam News Corp. De filmstudio's en televisiezenders werden ondergebracht bij Fox.