De economische vooruitzichten in Frankrijk zijn er het laatste halfjaar niet beter op geworden. De Franse centrale bank rekent voor volgend jaar op een groei van 1,3 procent, net zoveel als in 2016. In juni werd nog uitgegaan van 1,4 procent groei dit jaar en 1,5 procent in 2017.

De Franse economie profiteert nu nog van de lage olieprijzen die de koopkracht een duwtje in de rug geven. Dat effect zal evenwel komend jaar vrijwel verdwenen zijn. De consumptie zal daardoor een kleinere bijdrage leveren aan het bruto binnenlands product (bbp), schrijft de Banque de France in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Daarnaast zal het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie een wissel trekken op de op een na grootste economie van de eurozone. De vooruitzichten voor de internationale handel zijn daardoor minder gunstig geworden, aldus de centrale bank.

Terugval

Vrijdag bleek ook al dat de Franse industrie het nog altijd moeilijk heeft. Cijfers van statistiekbureau Insee wezen op een krimp van de productie met 0,2 procent in oktober, waar economen gemiddeld rekenden op een toename met 0,6 procent. Ook op jaarbasis was de terugval groter dan verwacht.

De industrie is al lange tijd een van de remmende factoren in de kwakkelende Franse economie. Die toonde vorig kwartaal een minieme groei, na een kleine krimp in het tweede kwartaal.