Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft de omzet van de handel in bloemen en planten dit jaar verder zien groeien en verwacht die lijn volgend jaar door te kunnen trekken. 

Dat voorspelt het bedrijf vrijdag. FloraHolland verwacht dat de waarde van de bloemen- en plantenhandel dit jaar met bijna 4 procent is gegroeid, naar ruim 4,6 miljard euro. Voor 2017 wordt ongeveer dezelfde toename voorzien, tot 4,8 miljard euro.

Die groei wordt vooral verwacht in de directe verkoop van bloemen en planten door de kweker aan de groothandel, exporteur of winkelier. De verkoop van sierteelt via de veilingklok zal naar verwachting licht dalen.

Het veilingbedrijf maakte eind oktober al bekend dat er ongeveer honderd banen worden geschrapt, mede vanwege de groei van de directe verkoop ten koste van de veilingklok. De kosten moeten daardoor in 2017 met 8 miljoen euro dalen, naar 341 miljoen euro.

FloraHolland verwacht komend jaar 72 miljoen euro te investeren, waarbij 16 miljoen euro is begroot voor de verbouwing van de hallen en kantoren in Aalsmeer. Verder wordt 14 miljoen euro gestoken in de ontwikkeling van een digitaal handelsplatform en andere ICT-toepassingen.