HEMA ziet omzet in derde kwartaal stijgen

HEMA heeft de omzet in het derde kwartaal met een kleine 3 procent zien oplopen tot 301 miljoen euro. De groei is zowel te danken aan nieuwe winkels als aan stijgende verkopen in bestaande vestigingen.

Vooral kleding, huishoudelijke artikelen en verzorgingsproducten gingen vlotter over de toonbank, blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Met eten en drinken behaalde HEMA juist minder omzet. Het bedrijf leed opnieuw een nettoverlies, maar dat was met 1,6 miljoen euro wel stukken kleiner dan een jaar eerder. Toen kwam HEMA onder de streep 28,8 miljoen euro tekort.

Te warm

"We hebben wederom een goed kwartaal achter de rug, ondanks het buitengewoon warme weer in september", zei topman Tjeerd Jegen. Hij wees erop dat het voor eenmalige posten geschoonde bedrijfsresultaat op jaarbasis met een derde is toegenomen tot 31,3 miljoen euro.

De omzetgroei was volgens Jegen zeker niet vanzelfsprekend. "Het was in vijf van de dertien weken veel te warm voor kledingretailers", zei hij. Het lopende kwartaal is wat dat betreft stukken beter begonnen. HEMA heeft volgens de topman goed kunnen profiteren van de koude dagen eind november.

Feestdagen

Of HEMA daardoor ook zwarte cijfers kan schrijven in het belangrijke feestdagenkwartaal, durfde Jegen nog niet te voorspellen. Het winkelbedrijf stapelt al een paar jaar verlies op verlies. Dat komt mede door de forse schuld die hoge rentelasten met zich meebrengt.

HEMA blijft werken aan verbetering van zijn winkels. Momenteel wordt in een aantal vestigingen bekeken of de manier waarop de buitenlandse filialen zijn vormgegeven, ook in de Benelux aanslaat. Begin volgend jaar valt daarover een besluit.

Assortiment

Aan het assortiment van HEMA zal daardoor niet veel veranderen. Wel levert de buitenlandse formule volgens Jegen veel ruimer opgezette en overzichtelijkere winkels op.

Hoewel HEMA internationaal wil blijven groeien, heeft het voorlopig geen plannen om nieuw markten aan te boren. Wel wordt het aantal filialen in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië verder uitgebreid.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie