De Europese Centrale Bank (ECB) verlengt het programma om tientallen miljarden te steken in de financiële markten, maar verlaagt het maandelijkse bedrag wel van 80 miljard euro naar 60 miljard euro. 
 

De verlaging wordt doorgevoerd vanaf april volgend jaar, meldt de ECB donderdag. De centrale bank zegt tot december 2017 door te gaan met het opkopen van onder andere leningen in financiële markten. 

Een jaar geleden werden de maatregelen al verlengd tot maart 2017. Vanaf maart 2015 stak de ECB al maandelijks 60 miljard euro in de financiële markten. Later werd dat verhoogd tot 80 miljard euro. 

De centrale bank schrijft wel dat het programma uitgebreid en verlengd kan worden als blijkt dat de verwachtingen verslechteren. 

Deflatie

Mario Draghi, de centralebankpresident, verklaarde donderdag te verwachten dat medio 2017 de inflatie verder zal toenemen. Hij vertelde ook dat het risico op deflatie is verdwenen, maar dat er nog steeds onzekerheid is. 

De ECB gaat uit van een stijging van het prijspeil van 0,2 procent in 2016. Voor 2017 verwacht de bank een stijging van 1,3 procent.

Inflatie 

Door het zorgen voor meer geld in financiële markten hoopt de ECB dat banken meer geld uitlenen. Zo moet de economie worden aangejaagd en de inflatie worden aangewakkerd.

De ECB heeft een inflatie van 2 procent op de middellange termijn als doelstelling. In november steeg de inflatie naar 0,6 procent. Dat is te laag voor het doel van de ECB, maar wel één van de hoogste niveaus van de laatste jaren. 

Rente

ECB houdt verder de renteniveaus onveranderd. Het belangrijkste rentetarief blijft op 0 procent staan. Banken betalen zo geen rente op het lenen van geld bij de centrale bank.

ING-econoom Carsten Brzeski noemde de aanstaande inperking van de aankopen een verrassing. Volgens hem is sprake van een compromis, waarmee de hardliners die aandrongen op een eind aan het programma tevreden moesten worden gesteld. Of het een wijs besluit is, moet volgens Brzeski nog blijken.

Mario Draghi gaf verder commentaar op de reacties van financiële markten op bijvoorbeeld de Brexit en het Italiaanse referendum. Hij benadrukte dat veel marktvolgers een forse reactie hadden voorspeld, maar dat markten in alle gevallen veerkrachtiger bleken te zijn.