China erkent gegoochel met economische cijfers

De belangrijkste statisticus van de Chinese overheid geeft toe dat is gefraudeerd met sommige officiële economische cijfers van het land. Daarmee bevestigt China internationale geruchten over gegoochel met data over het bruto binnenlands product (bbp).

"Sommige lokale statistieken zijn op dit moment vervalst. Fraude en bedrog komen zo nu en dan voor", aldus directeur Ning Jizhe van het Chinese nationale statistiekbureau in een column voor de People's Daily, de officiële krant van de communistische partij. Hij belooft "stevige straffen" voor de daders.

De uitspraken van Ning bevestigen wijdverspreide vermoedens. Internationale economen en investeerders koesteren al langer wantrouwen tegenover China's economische gegevens, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Vooral de cijfers van het bruto binnenlands product liggen onder vuur. Vergeleken met andere landen is het inflatie-gecorrigeerde bbp van China opmerkelijk stabiel. Het statistiekbureau ontkent aantijgingen dat het inflatiegegevens manipuleert om de groeicijfers te verbeteren.

In januari maakte de Chinese anti-corruptiewaakhond bekend dat ze een onderzoek heeft ingesteld naar de voorganger van Ning. Het is niet bekend of dat onderzoek te maken heeft met het vervalsen van gegevens.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie