De goede overheidsfinanciën in Nederland maken het mogelijk voor de regering om extra investeringen te doen. 

Zo kan de overheid bijvoorbeeld meer geld steken in onderzoek of het onderwijs, schrijft het IMF donderdag in een rapport. 

De overheidsfinanciën zullen waarschijnlijk verder verbeteren. Het IMF voorspelt een begrotingstekort van 1,1 procent van het bbp in 2016 en 0,7 procent in 2017. De staatsschuld zou hiermee dalen naar 62 procent tegen het einde van volgend jaar.

Voor dit en volgend jaar gaat het instituut uit van een economische groei van ongeveer 2 procent, schrijft het IMF donderdag. In een eerder rapport voorspelde het IMF nog een groei van 1,8 procent.

Vertrouwen 

De uitgaven van consumenten en investeringen blijven de belangrijkste pijlers van economische groei. Het IMF haalt het toegenomen vertrouwen in de economie en de stijgende huizenprijzen aan. Met aanhoudende groei zou ook de werkloosheid verder moeten dalen.

Bedreigingen voor de economische groei zijn er ook, zoals het Brits vertrek uit de Europese Unie. Maar de economen van het IMF wijzen er ook op dat de binnenlandse vraag en de verbeteren van de arbeidsmarkt mogelijk worden onderschat. Bedrijven boeken hoger dan verwachte omzetten en de daling in de werkloosheid versnelt.