'Volgend jaar minder economische groei'

Na twee jaar herstel groeit de Nederlandse economie volgend jaar naar verwachting minder snel, concluderen economen van ING in een donderdag gepubliceerd rapport.

In 2017 groeit de economie volgens ING met 1,6 procent, tegenover 2,2 procent dit jaar. De consument besteedt weliswaar meer, maar de Brexit wordt sterker gevoeld, de huizenmarktimpuls is kleiner en de gasproductie daalt.

Ontwikkelingen op de huizenmarkt zorgen komend jaar onder meer voor goede tijden in de bouw en in de zakelijke dienstverlening. Ook alle andere sectoren gaan er volgend jaar gemiddeld op vooruit, maar deze twee sectoren het meest.

Verder kan de zorg na jaren van bezuinigingen weer terugkeren naar zijn oude structurele groeipad van 2,5 tot 3 procent.

Hoofdeconoom Marieke Blom noemt oproepen van de Europese Commissie aan Nederland om iets meer te investeren om de economie aan te jagen begrijpelijk. "De overheid boekt meevallers. Een begrotingsevenwicht en de magische schuldquote van 60 procent komen in zicht."

Investeringen zouden echter niet direct noodzakelijk zijn, maar het betekent wel dat Nederland relatief veel ruimte heeft om in te grijpen bij tegenvallers.

Lees meer over:
Tip de redactie