De Nederlandse inflatie is afgelopen maand gestegen naar 0,6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In oktober waren goederen en diensten voor de consument nog 0,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Het huidige inflatiepeil is slecht nieuws voor spaarders, die al enige tijd te maken hebben met zeer lage spaarrentes waardoor het vermogen nauwelijks groeit. Nu de geldontwaarding toeneemt, wordt hun spaarpot nog minder waard.

Duurdere vakantiereizen naar het buitenland verhoogden de inflatie vorige maand. Toen lagen de prijzen van vakantiereizen 5,6 procent hoger dan vorig jaar, terwijl deze in oktober op jaarbasis nog 2,6 procent lager waren.

Ook de prijsontwikkeling van voeding en kleding verhoogde de inflatie. Met name groenten en melk werden duurder en droegen bij aan de toename van de inflatie.

Belastingen

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. Volgens deze maatstaf steeg de inflatie naar 0,9 procent. In oktober was dit 0,6 procent.

Op basis van de zogenoemde geharmoniseerde Europese meetmethode steeg de inflatie van 0,3 procent in oktober naar 0,4 procent in november. De inflatie in de eurozone steeg naar 0,6 procent. De toename in de eurozone komt voornamelijk door hogere prijzen van voedingsmiddelen, alcohol en tabak, aldus het statistiekbureau.