Vooral jongeren vangen schommeling in werkdruk horeca en landbouw op

De landbouw- en horecasector hebben traditioneel te maken met wisselende hoeveelheden werk onder invloed van de seizoenen.

De pieken, die meestal in de zomer plaatsvinden, worden vooral opgevangen door jonge werknemers (15 tot 25 jaar), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

"Vrijwel alle bedrijfstakken kennen verschillen in werkgelegenheid per seizoen, maar deze zijn het best zichtbaar in de landbouw en de horeca", zegt het CBS.

In de land- en tuinbouwsector ligt het aantal banen in de zomer zo gemiddeld 30 procent hoger dan in de winter (gemeten tussen 2006 en 2015). In januari 2015 waren er 91.000 banen, terwijl dat er 116.000 waren in juli.

Er zijn relatief weinig ouderen in loondienst bij landbouwbedrijven. Een derde van de werknemers in deze bedrijfstak vallen in de leeftijdscategorie 15- tot 25-jarigen.

Horeca

In de horeca zijn de schommelingen in werkgelegenheid minder groot dan in de landbouw. In de zomer is er gemiddeld 10 procent meer werk in hotels, cafés en restaurants dan in de winter.

In januari 2015 waren er 346.000 banen in de horeca, in juli telde het CBS 388.000 banen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie