AMSTERDAM - De inflatie is in oktober voor het eerst sinds mei opgelopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de gemiddelde stijging van de consumentenprijzen 1,4 procent. Dat is 0,4 procentpunt meer dan in september, toen de inflatie op het laagste niveau in ruim vijftien jaar belandde.

Autobrandstoffen stegen het meest in prijs, aldus het CBS donderdag. Ook kleding en schoeisel werden duurder. Daarnaast waren de prijsdalingen bij verse groenten, fruit en bloemen en planten een stuk kleiner.

De gemiddelde prijsstijging ligt in Nederland nog altijd een stuk lager dan in de meeste andere Europese landen. Dit komt vooral door gedaalde prijzen van voedingsmiddelen in Nederland. In september werd alleen in Finland een lagere inflatie gemeten.

Brandstof was in oktober 15 procent duurder dan een jaar geleden. Ook ten opzichte van september stegen de prijzen aan de pomp, met 2,7 procent, door verder oplopende olieprijzen. Kleding en schoeisel waren 0,4 procent duurder dan vorig jaar. In september was er hier nog sprake van een daling van 1,2 procent.