PostNL heeft het eindbod van zijn Belgische branchegenoot Bpost afgewezen, maakte het postbedrijf woensdag bekend. Het besluit om niet met de Belgen in zee te gaan, is unaniem genomen door bestuur en commissarissen.
 

Een overname door Bpost leidt volgens PostNL niet tot een succesvolle combinatie. Het bedrijf vreest negatieve gevolgen voor het eigen personeel en voor de positie van PostNL als uitvoerder van de basispostdienst in ons land.

Het Belgische bedrijf probeert PostNL al enige tijd te verleiden tot een krachtenbundeling en deed meerdere voorstellen. Bpost wilde zijn formele overnamebod op 30 januari voorleggen aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 

Bpost verhoogde zijn bod eerder tot 5,75 euro per aandeel, dat in totaal neer moest komen op 2,5 miljard euro. Over de geboden prijs rept PostNL met geen woord.

Bpost geeft geen commentaar op de afwijzing van PostNL. De woordvoerder van het bedrijf wil evenmin ingaan op mogelijke vervolgstappen.

Belgische overheid

Vooral de grote invloed van de Belgische overheid als grootaandeelhouder van Bpost blijft voor PostNL een argument om de avances van zijn branchegenoot af te wijzen. Het bedrijf weet zich daarin gesteund door het kabinet en de Tweede Kamer, die een overname om diezelfde reden evenmin zien zitten.

De goede verstandhouding met de Nederlandse overheid is volgens PostNL cruciaal geweest in de veranderingen die het bedrijf afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Mede dankzij tariefsverhogingen is het weer winstgevend om het netwerk aan brievenbussen op peil te houden en op vijf dagen in de week post rond te brengen.

Vrije postmarkt

Het is volgens PostNL maar de vraag of het op dezelfde behandeling kan rekenen als het deel uitmaakt van een Belgisch staatsbedrijf, omdat dan de vrije postmarkt in gevaar kan komen. Het bedrijf acht het aannemelijk dat het kabinet zal besluiten de basispostdienst aan te besteden of de voorwaarden aan te passen.

PostNL vreest dat het bedrijf in dat geval aan strengere regels wordt gebonden, of in het ergste geval opnieuw zal moeten 'solliciteren' naar zijn huidige functie als aanbieder van de basispostdienst. Door zo'n aanbesteding kan een groot aantal banen op de tocht komen te staan.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wilde woensdag niet reageren. Hij verwees naar eerdere opmerkingen, waarin hij erg kritisch was over een eventuele overname van PostNL door Bpost.

Aandeelhouders

Verschillende grote aandeelhouders vonden het bod aantrekkelijk genoeg en vroegen het bestuur met klem om op zijn minst het gesprek aan te gaan. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sloot zich deze week aan bij die oproep. Maar zelfs als PostNL alleen zou gaan praten met Bpost over een mogelijke combinatie van de twee bedrijven, zou dat al schadelijke gevolgen kunnen hebben, zei president-commissaris Michiel Boersma in een toelichting. 

Volgens Boersma zou zo'n gesprek onverstandig zijn. ''Toen wij eerder dit jaar met Bpost praatten, was dat onder geheimhouding'', zei hij. ''Maar nu liggen we onder de schijnwerpers. Wij kunnen niet meer gewoon een kopje koffie drinken, men verwacht dan dat er een deal komt. Je kan dan niet meer terug.''

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen benadrukt dat PostNL ook de aandeelhouders op het netvlies heeft. Zij herhaalde de belofte dat die volgend jaar weer een dividend tegemoet kunnen zien. Bestuur en commissarissen zijn ook niet principieel tegen een overname, zei ze verder.

Weinig vertrouwen

FNV staat achter het besluit van PostNL om het finale bod van Bpost af te wijzen. ''Natuurlijk waren we benieuwd naar de inhoud van het voorstel van Bpost om ruim drieduizend extra banen in Nederland en België te creëren'', zei bestuurder Ger Deleij. ''Maar tot op heden heeft Bpost dit in alle biedingen nooit concreet gemaakt.''

De handelwijze van de Belgen in de afgelopen weken geeft FNV weinig vertrouwen in de aansturing van PostNL, indien het wel tot een overname zou zijn gekomen. ''Wat ons betreft is het hoofdstuk Bpost gesloten'', aldus Deleij.

Goed nieuws

De Bond van Post Personeel (BVPP) noemt het eveneens goed nieuws dat PostNL niet in zee gaat met zijn Belgische branchegenoot. ''We zijn blij dat de directie van PostNL de belangen van de tienduizenden werknemers nadrukkelijk heeft meegewogen'', zegt BVPP-bestuurder Joost Bol.

''Het voorstel van Bpost was gewoon niet in belang van de werknemers van PostNL. En daar kwam de politieke onzekerheid nog eens bij. Bij zoveel twijfel niet inhalen'', aldus de vakbondsman.